Lars Ardelius: Hippie blues

Lars Ardelius: Hippie blues 2012 **

Göteborg den 27 oktober 2012

Vi får följa Nina, 21 år, på flykt från sin lärde fågelexpert till far. Det är tidigt sjuttiotal och hon blir en del av hippierörelsen utan att egentligen ta till sig den helt. Hon faller inte in i det ansvarslösa slappa degandet utan mål där man sjunker ner i drogträsket eller hänger sig åt meningslöst filosoferande. På resa runt stora delar av klotet vistas hon i de mest skilda miljöer, men hon kan aldrig släppa kontakten med de frånskilda föräldrarna och sin älskade lillebror. Pappan som hon bott hos visar tydligt hur ensam han är när både dottern och hans sambo övegivit hemmet.

Mot slutet avslöjas familjeförhållanden som har avgörande betydelse för Ninas relationer till sina föräldrar. Efter att handlingen varit rörig och flutit fram stötvis i olika riktningar klarnar helt plötsligt det mesta på de allra sista sidorna.

Lars Ardelius har blivit gammal. Han skriver boken vid 86 års ålder. Det är en stor prestation att då kunna skapa ett sådant prosastycke, men det har också brister i jämförelse med det jag läst av honom tidigare. Liksom den hippierörelse som är en del av romanen är han delvis rörig i sin framställning och jag tycker att tidsbilden inte alltid stämmer. Det gäller både ordval och samhällsbeskrivning. Nina tilltalar till exempel sina föräldrar i tredje person och det fanns bara rester av detta i generationen före Nina och ingenting bland hennes samtida.

Detta inlägg publicerades i Lästa böcker. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s