Bengt Jangfeldt : En osalig ande 2003 *****

Strömmensberg den 9 januari 2012

Sedan Pappa högläste ur Boken om San Michele när jag var barn har den funnits med som en del av livet. Där fann jag mycket av mitt bildningsideal, av intresset för språk och internationella miljöer och inte minst kärleken till de utsatta, antingen det är djur eller människor. Sedan har jag läst om den helt eller enskilda avsnitt många gånger. Sista gången jag läste hela boken var innan vi åkte till Capri. Att boken var en blandning av fantasi och verklighet har Munthe själv skrivit i sina förord till den svenska upplagan. Genom denna gedigna biografi och dokumentation av mängder av tidigare opublicerat material har jag fått min bild av denna märkliga man bekräftad, nyanserad, reviderad och kompletterad.

I San Michele finns en man som står vid sidan av kvinnornas värld. Här får vi se en man med många kärleksaffärer men ingen stabil och förtroendefull relation med någon kvinna. Han hade två katastrofala äktenskap och omöjliga erotiska förhållanden med Gustaf V:s Victoria och andra kvinnor ur olika samhällsskikt. Det antyds till och med att han skulle vara far till de båda barnen till prinsessan Marie Louise av Baden.

Vi får en bild av en av de märkligaste, mest karismatiska, mångsidiga och motsägelsefulla människor som befolkat vår värld. Genom Boken om San Michele har han blivit odödlig.

Detta inlägg publicerades i Lästa böcker och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s